Natuurpunt Beringen bezoekt Natuurpunt Knokke-Heist

 

Zondagmorgen, 4 september  2011

 

Frank De Boosere kondigde slecht weer aan. De dag startte druilerig, maar ‘s middags kwam de zon ons gezelschap houden en stegen de temperaturen tot zo’n 23°C. Ideaal weer om een natuurgebied te ontdekken!

 

21 Natuurliefhebbers stappen stipt om 8u00 in de autobus aan het bezoekerscentrum “de Watersnip”. Na zo’n 2u00 rijden, en zonder files, stopt de bus aan de nieuwe voetgangersbrug in Knokke-Heist. Of beter gezegd, in Heist!

Een delegatie van Natuurpunt Knokke-Heist staat ons op te wachten. Zij stellen voor om ons twee prachtige gebieden te laten zien en willen daarom geen seconde tijd verliezen. De laarzen aan, en weg zijn we naar het eerste gebied: “de Baai van Heist”.

 

Joseph De Groote en Anne Coppens, onze twee natuurgidsen, wonen op de dijk en kunnen dan ook met trots het natuurgebied “de Baai van Heist” hun voortuin noemen. Zij leggen ons uit hoe onderhevig deze baai is aan invloeden van wind en zee. In hun “ecotuin” (een berm langs het plankenpad) ontdekken we heel wat plantjes zoals strandbiet, zeevenkel en zeehaver. Iets verderop komt de welriekende geur van diverse plantjes ons tegemoet. In en aan vennetjes, dichtbij het strand, groeien zoutminnende schorplanten zoals klein schorrekruid, kort- en langarige zeekraal, gewoon kweldergras en Engels slijkgras. T Ja, ook Knokke-Heist heeft te kampen met exoten.

Op plaatsen waar ook grondwater naar boven komt, merken we een unieke vegetatie met zeeweegbree, schorrezoutgras en zeeaster.

Op het strand zoeken we naar schelpen en “rariteiten”. We luisteren naar het verhaal van de drolletjes in het zand en over het paren van schelpdieren.  Iets verderop vangen pionierplanten zoals zeeraket, stekend loogkruid en zeepostelein opstuivend zand op en zetten zo een nieuwe duinvorming in gang.

Nog even wandelen door helmgras, zeeweegbree, zeewolfsmelk… en dan wordt het tijd om stilaan onze picknick boven te halen.

 

Iets verderop in het gebied “Park 58”, in eigendom van de gemeente en beheerd wordt door Natuurpunt, kunnen we ons tegoed doen aan lekkere zelfgekookte groentesoep (aangeboden door de Natuurpuntvrouwen van Knokke-Heist). Nog een tasje koffie met een stukje cake en we kunnen verder naar het tweede prachtige natuurgebied, de Zwinduinen.

 

Ook de natuurliefhebbers in Knokke-Heist moeten (nog) steeds knokken tegen de enorme bouwwoede. Dankzij de aankopen van de Zwinduinen door de Vlaamse Gemeenschap  in 2002 is dit stukje natuur bewaard kunnen blijven. Onze gidsen, Patrick Demaecker en Stefaan Brinckman leiden ons op het tot natuur omgevormde vliegveld, langs droge duinweilandjes, struwelen van oa. duindoorn…  In dit gebied is zoveel te bewonderen van fauna en flora!  2 lepelaars staan gretig, al heen en weer bewegend, hun voedsel te verorberen. Al snel ontstaan er diverse groepjes gidsen (een samensmelting tussen Beringse en Heistse natuurliefhebbers) die op het terrein op zoek gaan naar sprinkhanen, vlinders, plantjes (zoals de grote groene sabelsprinkhaan, geel walstro, agaatvlinder, driedistel, gladparelzaad, slanke duingentiaan…). Over een prachtig ven vliegt een grote libel. In de Zwinduinen begroeten we de Schotse Hooglanders. Enkele van onze fotografen zijn zo druk bezig met het creëren van hun prachtigste foto, dat ze de toch imposante stier niet zien naderen. Gevolg: lopen, lopen, lopen… of hun leven ervan af hangt.

 

Tot slot wordt er met een lekker fris biertje (wist je dat er ½ liters Hoegaarden bestonden?) nagekeuveld en nieuwe voorstellen geopperd tot verdere verbroedering.

 

Tijdens onze terugweg nemen we nog even halt bij een restaurantje voor een lekker middagmaal.  En dan is het tijd om onze hersenen te pijnigen aan de “PI”droodles, opgesteld door onze secretaris. Enkele verdoken droodle- en zangtalenten komen al snel naar boven. Vanaf nu zal je in de Vallei van de Zwarte Beek regelmatig het liedje “Jefke” ( van Della Bosiers) of “Een bakje vol met stro” (van Urbanus) horen klinken.

 

De fotoreportage is te bewonderen op onze website: www.natuurpuntberingen.be (foto’s – bezoek aan Knokke-Heist op 04 september 2011).